Nu discriminării!

Problemă constantă a omenirii, discriminarea rasială a existat sub diferite forme şi a creat tensiuni mari între oameni, acte de violență şi ură.

În luna ianuarie toată lumea îşi aminteşte de Martin Luther King Jr., luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din USA.  A pronunțat unul dintre cele mai celebre discursuri  în timpul unui marş pentru libertate: I HAVE A DREAM! – AM UN VIS! A fost cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru pace în anul 1964, pentru sprijinul în lupta împotriva discriminării rasiale.  După moartea sa a fost promulgată Legea Civil Rights Act în anul 1968.

Un alt nume important, NELSON MANDELA, a fost un lider al luptei persoanelor de culoare împotriva regimului rasist. Laureat al Premiului Nobel pentru pace, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud. 

Dar… să încercăm să înțelegem mai bine ce presupune discriminarea!

DISCRIMINAREA  reprezintă o acțiune care prezintă un tratament diferit, nedrept față de persoane din cauza apartenenței lor la un anumit grup social/ distincție netă între mai multe elemente/ a face deosebire/ a lipsi de egalitate în drepturi.

Există DISCRIMINARE DIRECTĂ atunci când o persoană este tratată în mod nefavorabil prin comparație cu modul în care au fost tratate alte persoane care se află în situații similare. Motivul acestui tratament  este încadrat în categoria “criteriu protejat“. Câteva exemple de tratamente nefavorabile sunt: interzicerea practicării unei profesii, incapacitatea de a revendica drepturi de monştenire, abuzuri verbale sau acte de violență îndreptate asupra unei persoane, refuzul de a permite intrarea într- un restaurant sau o altă unitate, primirea unei remunerații mai mici, etc. Toate aceste exemple de tratamente nefavorabile reprezintă un factor de luat în calcul la stabilirea discriminării  atunci când sunt nefavorabile în comparație cu cele aplicate altor persoane aflate în situații similare. Astfel, o plângere în legătură cu salariu MIC nu reprezintă plângere pe motive de discriminare decât dacă se poate demonstra că salariul este mai MIC decât cel al unei persoane angajate în vederea îndeplinirii unei sarcini similare de către acelaşi angajator.

În ceea ce priveşte CRITERIUL PROTEJAT, acesta există în dreptul european privind sexul, orientated sexuală, rasa, originea etnică, naționalitatea, religia , convingerile, handicapul.

DISCRIMINAREA INDIRECTĂ prezintă următoarele elemente: o regulă, o practică neutră, un criteriu ce afectează un grup definit de un CRITERIU PROTEJAT într- un mod pronunțat nefavorabil comparativ cu alte grupuri aflate într-o situație asemănătoare. Astfel, există o regulă sau un criteriu care să poziționeze GRUPUL PROTEJAT într-o situație dezavantajoasă. Şi în acest caz este nevoie de un termen de comparație pentru a se putea stabili dacă efectul regulii aplicate este semnificativ nefavorabil decât celei resimțite  de alte persoane aflate într- o poziție similară.

Este foarte important să fim corect informați, să ştim care sunt drepturile omului, să observăm cu atenție momentele în care ne sunt încălcate drepturile, ale noastre şi ale celor din jur, să luăm atitudine, să tratăm în mod egal fiecare persoană, să ne prețuim şi să ne respectăm.

Vă amintim faptul că echipa IMPACT TEAM a fost prezentă în septembrie 2019 în cadrul Fiedu– Festivalul Internțional al Educației, Ploieşti pregătind un Escape Room- ul NU DISCRIMINĂRII!  Scenariul a avut la bază situația cu care se confruntă lumea, din ce în ce mai mult : fuga milioanelor de oameni din cauza razboaielor, a sărăciei şi persecuției politice. Partcipanții au lucrat în echipă pentru a descoperi indicii şi a construi HARTA PĂCII.

Schimbarea se petrece treptat dar sigur şi, aşa cum spunea Nelson Mandela: “Educația este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba lumea!”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.