Ziua Internațională a Tineretului (ONU)- 12 August

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a desemnat, în 1999, data de 12 august în vederea marcării Zilei internaţionale a tineretului, promovată drept o sărbătoare anuală a tinerilor, femei şi bărbaţi, ca parteneri esenţiali în schimbare şi ca oportunitate de a creşte gradul de conştientizare cu privire la provocările şi problemele cu care se confruntă tinerii din întreaga lume.

De ce există Ziua Internaţională a Tineretului?Datorită eforturilor depuse de către Organizaţia Naţiunilor Unite. Aceasta a declarat 1985 ca An Internațional al Tinerilor!

  • Zece ani mai târziu, Adunarea Generală adopta un Program Mondial de acțiune pentru tineret. Acesta avea ca scop crearea unui cadru sau un mijloc de ghidare al eforturilor naționale și mijloacelor de îmbunătățire a condițiilor tinerilor din lume.
  • El conținea 15 aspecte prioritare de acțiune, printre care se numărau educația, angajarea, foametea și sărăcia, mediul, sănătatea, abuzul de droguri, delicvența juvenilă, globalizarea, tinerii și conflictul sau HIV/SIDA.
  • Între 8 şi 12 august 1998 avea loc, la Lisabona, o Conferinţă a Miniştrilor responsabili pentru Tineret. Acesta au sugerat înfiinţarea unei zile dedicate a tineretului pe data de 12 august.
  • Cadrul a ţinut cont de propunere. Pe data de 17 decembrie 1999, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie prin care Ziua Internaţională a Tineretului a devenit realitate.

Ziua Internațională a Tineretului este și un prilej de a aduce în prim plan provocările majore cu care se confruntă tinerii în ziua de azi.

Aceste provocări –educația, șomajul și sănătatea – sunt mai acute pentru țările în curs de dezvoltare, unde trăiește aproape 90% din populația tânară din lume.

Printre cele cele mai relevante probleme de sănătate ale tineretului, cu implicații majore asupra dezvoltării viitoare a societății, se numără sănătatea sexuală și reproductivă.

Pentru tinerii din țările dezvoltate, principalele provocări cu care se confruntă sunt abuzul de alcool și drogurile.

Astfel, rata de folosire a drogurilor de către tineri este de cel puțin două ori mai mare decât în rândul populației generale.

Abuzul de substanțe este periculoas mai ales pentru tineri, deoarece la această vârstă creierul este încă în proces de dezvoltare și a fost demonstrat ca aceste substanțe au consecințe negative pentru starea de sănătate și dezvoltarea lor socio-psihologică.

Mulți factori îi pot influența pe tineri în decizia de a consuma substanțe ilegale sau a abuza de alcool.

Adolescența este acea perioadă a dezvoltării când se formează o identitate separată de cea a părinților, iar experimentarea și asumarea unor riscuri sunt comportamente frecvente în adolescență.

Conștientizând provocările majore care apar în viața adolescenților, din ce în ce mai multe organizații din lume sunt angrenate în dezvoltarea de programe, instrumente de lucru și materiale pentru a-i sprijini pe părinți, profesori, psihologi sau factorii decizionali și legislativi în munca lor cu tineretul și pe tineri înșiși pentru a putea duce vieți fericite și sănătoase evitând abuzul de substanțe.

De altfel, implicarea activă a tinerilor în construirea propriei vieți și a propriului viitor este un obiectiv principal al Zilei Internaționale a Tineretului, iar temele multora dintre aceste celebrări anuale promovează cu consecvență acest mesaj.

 

Așadar, cu prilejul acestei sărbători , te vei putea bucura de realizările din anumite domenii de interes pe care le-ai obținut!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.